Pivná turistika

Belgian Dark Strong Ale

IBU: 20 - 35
SRM: 12 - 22
ABV: 8 - 12 %

Návšteva De Koningshoeven brewery (La Trappe) (z archívu)

02.08.2020 22:54 | adrik

Oficiálne označenie trapistické pivo sa zaviedlo Medzinárodnou asociáciou trapistov (International Trappist Association) v roku 1997. Dovtedy sa všetky pivá varené v kláštoroch označovali jednoducho "abbye beers" (Bières d'Abbaye alebo Abdijbier). V súčasnosti varí trapistické pivo až 14 kláštorných pivovarov. Šesť v Belgicku, dva v Holandsku a po jednom vo Francúzsku, Rakúsku, USA a najnovšie aj v Taliansku, Španielsku a Anglicku. Označenie Authentic Trappist Product má iba dvanásť z nich. Prečo? Musia spĺňať tieto tri kritériá:
1. Všetky suroviny na výrobu musia byť vyrobené alebo vypestované v bezprostrednom okolí opátstva.
2. Výroba sa musí realizovať pod dohľadom mníchov alebo mníšok.
3. Pivovar nemá slúžiť ako ziskový podnik. Zisky by mali byť určené pre potreby kláštora, charitatívnu prácu alebo pomoc ľuďom v núdzi.

#Belgian Blond Ale #Witbier #Dubbel #Dunkles Bock #Belgian Dark Strong Ale #Tripel #Quadrupel #Bierbrouwerij de Koningshoeven - La Trappe Trappist

Morušové vínečko z trenčianskeho Lániusu (z archívu)

14.06.2020 21:50 | adrik

Základné počty máme za sebou, poďme teraz na vysokoškolskú matematiku. Tripel. Belgický trapistický pivovar Westmalle začal varit tento štýl pod názvom Superbier a v tom čase, v prvej polovici 20-teho storočia, predstavoval to najsilnejšie pivo široko ďaleko. V zložení obvykle býva až 20 % pridaného cukru s obsahom alkoholu v rozmedzí 8 až 12 %.

#Belgian Dark Strong Ale #Trenčiansky pivovar Lánius