Pivná turistika

Eisbock

Eisbock alebo ľadové víno je silné, plné, bohaté a sladové pivo s jemným alkoholom, ktorý by mal byť jemný a hrejivý, nie pálivý alebo ostrý.
Presný pôvod nie je známy, mnohé pramene uvádzajú mesto Kulmbach v Horní Frankoch v Bavorsku, kde im náhodou zamrzlo pivo v pivovare ...
V aróme dominuje bohatý, intenzívny chlebovo alebo toastový slad s trochou karamelou, čokolády a tónmi po tmavom ovocí ako sú slivky alebo hrozienka. Žiadna chmeľová aróma. Jednoznačná prítomnosť alkoholu, nie drsná alebo po rozpúšťadle. Čistý fermentačný profil.
Sýto medená až tmavohnedá farba, často s rubínovými odleskami. Dobrá prehľadnosť.
Špinavobiela až slonovinová hlava s nízkou až žiadnou retenciou.
Sladovo bohatá chuť vyvážená výraznou prítomnosťou alkoholu. Prítomnosť Maillardovej reakcie, toaste, trochu karamelu a občas jemné čokoládové príchute sú vítané. Zo sladu môžu byť vytiahnuté aj estery po tmavom ovocí. Žiadna chmeľová príchuť. Záver rovnako bohato sladový s alkoholovou suchosťou. Nemalo by byť lepkavé, sirupovité alebo príliš sladké. Čistý fermentačný profil.
Plné až mohutné telo. Nízka karbonizácia. Výrazná alkoholová hrejivosť bez ostrosti alebo pálivosti. Veľmi hladké až hodvábne.
Vyrába sa zmrazením piva, najčastejšie Doppelbocku, Weizenbocku atď. a odstránením ľadu, čo pivu dodáva silnejšiu koncentráciu chutí a samozrejme alkoholu. Kvasenie môže byť spodné i vrchné. Nejedná sa teda o pivný štýl, ale skôr ako o spôsob výroby. V USA zakázaný štýl.


IBU: 25 - 35
SRM: 17 - 30
ABV: 9% - 14%