American Pale Ale s chmeľmi Vic Secret a Citra z Liptovských Revúc.
Rzeszów je mesto na juhovýchode Poľska s 200 tisíc obyvateľmi. Okrem obrovského rynku, ktorý má hlavne v nočných hodiných svoj osobitý genius loci a dvoch miestnych pivovarov (schválne nepíšem turistických pascí) sa dá ukojiť smäť i remeselným pivom.
Po veľmi dlhom čase sme cestou na Kostelecký chmeľovárek zastavili v Žiline v miestnom podniku Beervana, niečo ochutnali na mieste a vzali si do Kostelca a domov nejaké tie fľaše.
American Pale Ale od môjho asi najobľúbenejšieho maďarského pivovaru Brew Your Mind.
Povedzme si to otvorene - maličký európsky ostrovný štátik Malta nikdy nemal ambíciu stať sa pivnou veľmocou. Miestni, expati aj turisti zaháňaju smäd v horúčavách, ktoré tu panujú po väčšine roka, domácimi priemyselnými ležiakmi Cisk alebo Skol, nebodaj Amber ejlom Blue Label nasýteným dusíkom, ktorý mu dosť pomáha v piteľnosti. Na ostrove sa nájde aj niekoľko maličkých remeselných pivovarov.
V prvej časti sa pozrieme na dva z nich.
American Pale Ale od kočovného pivovaru Vlčia svorka, ktorý receptúrou, kvalitnými surovinami a poctivou výrobou (samozrejme aj množstvom lásky) zaručuje dokonalé pivo. Po chvílke pátrania sa dá zistiť, kde bola varená - v Liptovare.
Ďalšie navštívené podniky v od slnka vypriahnutom hlavnom meste Chorvátska. Deň druhý.
Tento rok sa síce Pinta party 2023 konala bez festivalu One more beer, na ktorom svoje pivá ponúkala svetová pivovarnícka špička. Na pomoc si však prizvali päť spriaznených poľských browarov, takže okrem pív od Pinty si na festivale mohol ochutnať aj pecky od nich plus navyše festivalové pivo, ktoré navarilo dokopy všetkých šesť pivovarov.
Dva pivné dni strávené v Bratislave. Deň druhý.
Dva pivné dni strávené v Bratislave. Deň prvý.
PINTA a spriatelené poľské pivovary sa riadia heslom "radosť z varenia". V tomto duchu spoločne navarili americký ležiak a ejl so šialene vysokým chmelením.
Jedna Hazy APA so sebou od prefláknutého poľského Browaru Funky Fluid.
V nedeľu ráno po skontrolovaní všetkých pozostalých, rozlúčení a nafasovaní darčekov (ešte raz vďaka za všetko) sa poberáme každý svojim smerom. Čo ale s načatým dňom? Hneď sme vytýčili niekoľko zastávok.
12.02.2022 20:40 | adrik & bobo
INsane Brewery je bočný projekt sládka piešťanského pivovaru Žiwell Nikolasa Müllera. Keďže radi vyskúšame každú slovenskú novinku, nepohŕdli sme ani jeho dvoma prvotinami zo série Clone Retro Series, ktoré sa prirodzene varili v Piešťanoch.
Len tak si zájsť do Budapešti na otočku? Prečo nie!
Tento rok sme pre pracovné povinnosti odskočili na prešovský Ki ci fras len v piatok a len vo dvojici. Po vrelom privítaní na mieste stretávame aj nejakých Košičanov. Dám tu aspoň zopár postrehov o tom, kvôli čomu sme sem merali cestu.
Tretí a zároveň posledný deň nášho výletu do poľského mesta Wrocław, kedy sme navštívili tri lokálne podniky.
23.06.2021 13:00 | adrik & bobo
Pivo s názvom Spišský Hrad je prvotina od kočovného pivovaru Villa Saxorum navarená v kežmarskom pivovare BrauHaus. Poďme sa pozrieť, čo sa teda skrýva vo fľaši pod gýčovou etiketou.
Dnes jedno domovaričské.
Mám rád u pív slovné hračky. Hádajte aký štýl môžete navariť, ak chcete vzdať hold svojmu otcovi a ako sa dané pivo môže volať, ak má meniny posledný deň v roku?
Tekvicové pivá sú už každoročnou súčasťou jesennej sezóny aj na Slovensku. Dobré tekvicové pivo nerobí ani tak pivný základ (o tom inokedy) alebo množstvo tekvice, ktorá len tak medzi nami veľmi aromatická nie je, ale korenie. Zo všetkých tohtoročných tekvičákov, ktoré som už stihol ochutnať, zatiaľ vyhral plzenský Raven. Zatiaľ.
Viete, čo znamená skratka APA? A ako americké chmele. P ako příjemná pitelnost a A ako Ale - schvrchně kvašení.
A vedeli ste, že Starobrno je vlastne remeselný pivovar? Zrejme čím väčší nápis na plechovke, tým väčší craft.
Svrbela ma ruka, keď som v Čechách videl v obchode "pivo plné svrchně kvašené nefiltrované pasterizované" od Starobrna. Našťastie som siahol iba po APE. IPL a RED som nechal pre ďalšie generácie.
Naraziť v Holandsku na neobyčajné pivo nie je žiaden problém. Aj tá najzašitejšia samoobsluha na vidieku ponúka plné regály špeciálov od veľkých, ale i malých hráčov. A to radšej ani nepíšem o rôznych pivotékach ... Rovnako je to aj v podnikoch, bez problémov aj v tých, ktoré sa na pivá vôbec nešpecializujú. Aj náročnejší pivár si v nich vie vybrať, ak nie čapované, tak minimálne z ponuky lahváčov. A že sa tam s vami nijak nemaznajú. IPY, dubble, tripple, quadruple, hlavne Belgičania, ... rajská záhrada silných pív. Aj napriek týmto "vymoženostiam", či skôr štandartu, sme sa vybrali na MOUT Bierfestival.
Niekedy sa k človek dostane k remeselnému pivu aj na miestach, kde by to vôbec nečakal. Pozdravujem do Prager Frühling 1968 (link). Tu som totiž narazil pre mňa dovtedy neznámy brnenský ehm berlínsky pivovar Schoppe Bräu. Pivovar sa narodil v štvrti Kreuzberg a je na scéne od roku 2001. V malom varí nefiltrované, nepasterizované pivá so surovinami tej najvyššej kvality a nebojí sa odbočiť z vychodenej cestičky. Ku mne sa dostali tieto berlínske pivá:
S plechovkami od fínskeho pivovaru Pyynikin Brewing Company som sa mal tú česť zoznámiť v rakúskom Lidli. Vtedy ma ani jedna z troch plechoviek (Red Ale, Session IPA ani (Session) Porter)) neuchvátila. Nebola to žiadna zverina. Skôr nuda. Na druhej strane neboli nijak technologicky chybné či nepiteľné, skôr šlo o slabšie odvary deklarovaných štýlov. V rámci akcie "ready for craft" (opäť sa mi nechce písať ďalšie úvodzovky) v slovenskom Lidli som s malou dušičkou vzal do košíka aj tento Pacific Pale Ale. Nakoniec však veľmi milo prekvapil. Že by zmenili stratégiu?