Podivuhodný (89/100)
12.08.2024 23:09 | adrikJačmenné víno s čerešňami a kakaom uvarené k 9-temu výročiu browaru Nepomucen. Za plechovku vďačím Vladovi Vaníkovi.
Jačmenné víno s čerešňami a kakaom uvarené k 9-temu výročiu browaru Nepomucen. Za plechovku vďačím Vladovi Vaníkovi.
BarleyWine z ostrova Gozo a miestneho pivovaru Lord Chambray ako pripomienka na minuloročnú dovolenku. Vďaka Anti!
Mix šesť a osemnásť mesačných jačmenných vín z chorvátskeho pivovaru Medvedgrad, ktoré si ešte poležali v rumových sudoch.
Dnes jedno jačmenné víno, ktoré zrelo v koňakových sudoch v francúzskom pivovare La Débauche.
Na Budapest Beer Week sme sa dostali až na druhý deň - na sobotu Spočiatku nás zarazila veľkosť akcie: open air v areáli Dürer Kert, milión stánkov a miliarda ľudí. Všetko až príliš rozťahané. Masovka. Veľkými plusmi bol obrovský výber pivovarov a ich pív - od obyčajných pšeníc a ejlov, kyseláčov od výmyslu sveta až po x-krát chmelené ipy všetkého druhu a rôzne Imperial Stouty. Samozrejme aj kopec stánkov s jedlom. Naozaj bolo z čoho vyberať. O tom sa ani nemusíme baviť. Neviem ako to celé fungovalo v piatok, ale v sobotu zopár pivovarov chýbalo + niektoré sa ledva trápili s jedným výčapom (pritom každý pivovar mal ohlásené na deň štyri pivá z dvoch kohútov). Vytlačený bulletin tiež moc nepomohol. Jednak podľa názvu piva neviem, čo je to zač a za druhé zabudlo sa na nejaké miesto na poznámky (ok, bol tam v každom riadku asi 15 milimetrový stĺpček.). Že bolo treba k vysnívanému stánku dosť chodiť, to by som bez problémov prekúsol, človek aspoň popri degustovaní zašportuje, že boli len jedné toalety a dve umývacie stanice s nekonečnými šórami, s tým sa tiež dalo rátať. Ale doprdele by som poslal celý hudobný stejdž. Že práve ja kritizujem, že bola hudba extrémne nahlas, je minimálne čudné, ale všetky miesta na sedenie boli pred alebo okolo pódia (neviem, čo by sme robili v prípade nepriaznivého počasia?) a človek nepočul vlastného slova, keď si si po trojkilometrovej štafete po pivo na tú minútu k niekomu prisadol ...
Dosť hejtov. Veľa som ochutnať stihol, veľa nie, ale tieto pivá mi prišli zaujímavé:
Experimentálna a inovačná séria Dreams berlínskeho pivovaru Fuerst Wiacek, v ktorej flirtujú s neznámymi štýlmi, receptami a novými ingredienciami. Cieľom je uvariť vysnívané pivo ...
Pod číslom #4 sa ukrýva Barley Wine s obsahom alkoholu 10 %.
Zašli ste si niekedy len tak na nákup do Lidlu a vrátili ste sa s BarleyWine a Russian Imperial Stoutom? U nás science fiction, u susedov v Poľsku denná rutina.
Nepamätám si, že by som som od nezávislého pivovaru Sibeeria pil nejaký průser. A dopredu som akosi tušil, že túto sériu nepokazí ani tento BarleyWine (dík Viktor za dodanie!).
Krakow. Druhé najväčšie poľské mesto. Cez deň vhodné na výjazdy za históriou, po zotmení sa zmení na bujaré párty mesto plné ľudí. A samozrejme aj pozemský raj pre pivopičov!
Mám rád kooperácie. Tak by to celé vlastne malo fungovať. Žiaden konkurenčný boj a podrážanie sa, ale priateľské držanie spolu. Viem, dobre sa mi o tom píše od stola. Poďme radšej na pivo, alebo ak chcete, jačmenné vínečko. V tomto prípade sily spojili Londýnčania Weird Beard Brew Co. a Švédi Electric Nurse, pohrali sa s názvami svojich pivovarov a urobili hneď niekoľko druhov tohoto Barley Wine. Ku mne sa dostala jeho čistá verzia.
Pre mňa najsympatickejší rakúsky pivovar Brew Age, časť tretia. Do tretice všetko dobré, preto som tentoraz zamieril poriadne vysoko. Na Barleywine s obsahom alkoholu 10%, pričom ho v tomto pivovare s týmto vysokým číslom nevynieslo ani do top trojky.