Pivná turistika

Berliner Weisse

Veľmi svetlé, osviežujúce, nízkoalkoholické nemecké pšeničné pivo s čistou mliečnou kyslosťou a vysokým sýtením. Pôvodne z Hamburgu, v Nemecku tiež nazývané ako Schankbier označujúce malé pivo s počiatočnou hustotou v rozmedzí 7 - 8 °P. Často sa podáva s pridaním cukrových sirupov (mit schuss) s príchuťou maliny (himbeer), drevnej pálenky (waldmeister) alebo rascovej pálenky (Kümmel) na potlačenie výraznej kyslosti. Dostalo tiež prívlastok ako najosviežujúce pivo na svete.
Ľahká sladová chuť chlebového cesta podporuje kyslosť, ktorá by nemala pôsobiť umelo. Akýkoľvek funk Brettanomyces je zdržanlivý. V aróme je dominantný ostro kyslý charakter. Môže mať až stredne ovocný charakter (často citrónový alebo po kyslom zelenom jablku). Ovocnosť sa môže vekom zvýšiť. Žiadna chmeľová aróma. Pšenica môže v čerstvejších verziách pôsobiť ako nevarené chlebové cesto, v kombinácii s kyslosťou môže evokovať kváskový chlieb. Môže mať umiernený funky charakter Brettanomyces.
Veľmi bledá slamová farba. Jasné alebo mierne zahmlené. Veľká, hustá, biela hlava so slabou retenciou. Vždy šumivé.
Dominuje čistá mliečna kyslosť, môže byť silná. Vo všeobecnosti je citeľná cestovitá, chlebová alebo obilná pšeničná chuť. Chmeľová horkosť je nezistiteľná, skôr ako chmeľ poskytuje rovnováhu kyslosť. Nikdy nie octové. Problémom nie je ani citrusovo - citrónová či kyslá ovocnosť, avšak na nízkej úrovni. Veľmi suchý záver. V rovnováhe dominuje kyslosť, ale mala by byť prítomná sladová chuť. Môže mať umiernený funky charakter Brettanomyces.
Ľahké telo. Veľmi vysoká karbonizácia. Žiadny pocit alkoholu. Svieža, šťavnatá kyselinka.
Obsah pšeničného sladu je zvyčajne 50 % (tak ako je tradíciou u všetkých nemeckých pšeničných pív), zvyšok zvyčajne tvorí plzenský slad. Symbiotická fermentácia s kvasinkami vrchného kvasenia a rôznymi kmeňmi Lactobacilmi poskytuje ostrú kyslosť, ktorá môže byť posilnená miešaním pív rôzneho veku počas fermentácie. Chmeľ má, podobne ako u Lambicu, len konzervačnú funkciu, vo vôni a v chuti je nežiadúci. Tradičné je dekokčné rmutovanienie. Existujú aj verzie s Brettanomyces, ale ich charakter nie je nikdy silný.
V porovnaní s Lambicom vo všeobecnosti nie je tak kyslý a má čistú mliečnu kyslosť. Tiež nižší obsah alkoholu. Intenzívnejší v kyslosti aj v porovnaní s Gose.


IBU: 3 - 8
SRM: 2 - 3
ABV: 2.8 % - 3.8 %

Dovolenka na Malte II.

04.11.2023 18:23 | adrik

Dnes to veľmi nebude o maltských pivách na Malte. Štvoricu podnikov The Hatter Irish Pub, Down the Rabbit Hole, The Mad Hatter a The Hoppy Hare Pub spája nielen rovnaký dizajn a "myšlienka", ale aj spoločný majiteľ. A samozrejme aj pivná ponuka. Ďalší večer sme na sverozápade ostrova navštívili dva z nich, ktoré sa nachádzajú celkom blízko seba.

#Weissbier #Berliner Weisse #NEIPA #Double NEIPA #Dubbel #Saison #Mela Mela #Himburgs BrauKunstKeller #AleBrowar #Brussels Beer Project #Oedipus

Kostelecké chmelovárek 2022 - deň po

11.03.2022 16:43 | adrik

V nedeľu ráno po skontrolovaní všetkých pozostalých, rozlúčení a nafasovaní darčekov (ešte raz vďaka za všetko) sa poberáme každý svojim smerom. Čo ale s načatým dňom? Hneď sme vytýčili niekoľko zastávok.

#Czech Premium Pale Lager #Pale Ale #Weissbier #IPA #American Stout #Berliner Weisse #American Pale Ale #Double NEIPA #Baltic Porter #Pivovar Ursus #Čierny Kameň #Donovalský pivovar #Minipivovar Tatras

Znetvorená uhorka (z archívu)

27.09.2020 20:35 | adrik

Na viedeňský pivovar Brauwerk Wien sme natrafili náhodou pri "nákupoch" v pri tranzite cez túto metropolu. Pivovar s podnikovou predajňou, v ktorej okrem vlastnej produkcie ponúkajú od europív rovno z paliet, pivných suvenírov, čapovaného piva až po rôzne pivné šialenstvá, nájdete na adrese Ottakringer Platz 1. Výber padol okrem iných na Red impact (príjemne nakyslastý Flanders Red), Crown Princess (trochu viac nasladlý, ale hrejivý Imperial Vienna Lager) a Freakshow Cucumber - Berlinee Weisse, pri ktorom zrejme tušíš, čo doňho bolo pridané.

#Berliner Weisse #Brauwerk Wien

Dvojité mangové šialenstvo

08.07.2020 17:39 | adrik

Ak raz z nejakého dôvodu nebudeš mať chuť na prechmelené alebo ultra horké pivo, ale na nejakú úplnú šialenosť, odporúčam maďarských vedcov Mad Scientist, ktorí nemajú problém vopchať do piva úplne čokoľvek si zmyslíš. A to nevravím len o ovocí. Jeden príklad za všetky - slivkové gombovce (gule) v pive. Našťastie alebo tofužiaľ Double Mango Madness je len čisto ovocné.

#Berliner Weisse #Mad Scientist

Kyslé kávové šialenstvo (88/100)

19.02.2020 17:58 | adrik

Už som to niekoľkokrát písal aj na iných portáloch a budem sa zase opakovať: V Zichovci nevedia navariť normálne obyčajné pivo! Stále to sú len úplné pomätenosti v tom najlepšom slova zmysle, ktoré vždy s nadšením vyskúšam. A že toho už povymýšľali. Hoci nie som vôbec kávičkár, siahol som aj po ich kávovom kyseláči, aj keď som už niečo podobné pil od ich kolegovcov z pivovaru Falkon.

#Berliner Weisse #Rodinný Pivovar Zichovec