Berliner Weisse
SRM: 2 - 3
ABV: 2.8 - 3.8%
Dva pivné dni strávené v Bratislave. Deň druhý.
Po maďarsky síce neviem, ale ak pri čítaní zloženia malinového Berliner Weisse viem preložiť slová ako Na-benzoát a K-Szorbát, bude to určite zážitok.
V nedeľu ráno po skontrolovaní všetkých pozostalých, rozlúčení a nafasovaní darčekov (ešte raz vďaka za všetko) sa poberáme každý svojim smerom. Čo ale s načatým dňom? Hneď sme vytýčili niekoľko zastávok.
Kooperácia wroclawských Stu Mostów a Berlínčanov BRLO a ich Berliner Weisse s jahodami.
Mám rád experimenty. Navyše ak sú dotiahnuté do zdarilého konca. Jedným takým môže byť aj Smoked Berliner Weisse od vroclavského pivovaru Browar Profesia.
Na pivný štýl Berliner Weisse nie je problém naraziť už ani Slovensku. V Nemecku je často podávané s pridaním sladkého sirupu ochuteným napríklad malinami. A to je práve prípad piva nazvaného Kyseláčik od popradského Minipivovaru Tatras, ktorý pod Tatrami oficiálne funguje od roku 2016.
Na viedeňský pivovar Brauwerk Wien sme natrafili náhodou pri "nákupoch" v pri tranzite cez túto metropolu. Pivovar s podnikovou predajňou, v ktorej okrem vlastnej produkcie ponúkajú od europív rovno z paliet, pivných suvenírov, čapovaného piva až po rôzne pivné šialenstvá, nájdete na adrese Ottakringer Platz 1. Výber padol okrem iných na Red impact (príjemne nakyslastý Flanders Red), Crown Princess (trochu viac nasladlý, ale hrejivý Imperial Vienna Lager) a Freakshow Cucumber - Berlinee Weisse, pri ktorom zrejme tušíš, čo doňho bolo pridané.
Ak raz z nejakého dôvodu nebudeš mať chuť na prechmelené alebo ultra horké pivo, ale na nejakú úplnú šialenosť, odporúčam maďarských vedcov Mad Scientist, ktorí nemajú problém vopchať do piva úplne čokoľvek si zmyslíš. A to nevravím len o ovocí. Jeden príklad za všetky - slivkové gombovce (gule) v pive. Našťastie alebo tofužiaľ Double Mango Madness je len čisto ovocné.
Mal som česť výmenou dostať sa ku Kešovmu prvému domovaričskému pokusu o domáci Berliner Weisse. A že to chlapec vie, potvrdzujú nasledujúce riadky:
Už som to niekoľkokrát písal aj na iných portáloch a budem sa zase opakovať: V Zichovci nevedia navariť normálne obyčajné pivo! Stále to sú len úplné pomätenosti v tom najlepšom slova zmysle, ktoré vždy s nadšením vyskúšam. A že toho už povymýšľali. Hoci nie som vôbec kávičkár, siahol som aj po ich kávovom kyseláči, aj keď som už niečo podobné pil od ich kolegovcov z pivovaru Falkon.