Brut IPA
ABV: 5.5 – 12 %
SRM: 5 - 15
Po veľmi dlhom čase sme sa dostali k novým pivám z Galanty. Wheat Session a Brut IPE.
Pokračujeme v degustovaní pív z bavorských pivovarov. Ďalšia plechovka v poradí je z Ingolstadtu a ide o Brut IPU. Trafili sa do štýlu?
Musím natvrdo napísať, že posledné Brut IPY zo Slovenska, ktoré sa mi dostali do ruky a tiež hrdla boli katastrofy. Nič proti tomu nemám, ak chce niekto experimentovať, ale nie na mne a za peniaze. Preto som si s malou dušičkou objednal Brut IPU od bratislavských kočovníkov Sedem kohútov Le BrutAle Gallo od Sedem Kohútov, ktorá bola navarená u nás na východe - ta u Padreho v Prešove.
Deviate pivo z trnavského pivovaru Sessler BRUT - ALe bolo vlastne prvým, ktoré sme s Adrikom ochutnali, toto sme však hodnotili spoločne. Pivovar na svojej stránke uvádza, cit.: "BRUT ALe – Prvý pokus o Brut IPU v pivovare Sessler, ktorý Vás zaujme citrusovou vôňou a tiež chuťou, ktorá vyniká jemnou sladkosťou v úvode, prechádzajúcou do jemne horkých tónov. EPM 14,5°, IBU 50, alc. 7,7%".
Spojením pivovaru Čierny kameň a muštu z rodinného vinárstva Domin & Kušický vznikla u nás nie ešte tak rozšírená Brut IPA s menom Pivnot.
Dnes tu mám podľa kočovníkov Šilker´s Brewery "spojenie toho najlepšieho z troch kontinentov - americká Brut IPA, navarená na Slovensku, obohatená o ovocie yuzu priamo z Japonska, v podobe čerstvej šťavy". Tak poďme teda na to.
Niekedy sa k človek dostane k remeselnému pivu aj na miestach, kde by to vôbec nečakal. Pozdravujem do Prager Frühling 1968 (link). Tu som totiž narazil pre mňa dovtedy neznámy brnenský ehm berlínsky pivovar Schoppe Bräu. Pivovar sa narodil v štvrti Kreuzberg a je na scéne od roku 2001. V malom varí nefiltrované, nepasterizované pivá so surovinami tej najvyššej kvality a nebojí sa odbočiť z vychodenej cestičky. Ku mne sa dostali tieto berlínske pivá:
Ďalšie pivo od pivovaru U Ábela z bratislavskej časti Rača. Cajch má byť "veľmi hlboko prekvasené pivo s nižšou sladovu plnosťou s intenzívnym suchým dozvukom. Skladba štyroch druhov chmeľu dáva chuti a vôni náznaky ihličnanov, ale aj čerstvej broskyne, marhule, či limetkovej kôry a zároveň tropickej maracuje."