Pivná turistika

Brut IPA

Moderný štýl veľmi svetlej chmeľovej americkej IPA, výrazne suchej s veľmi vysokým sýtením a umiernenou úrovňou horkosti, ktorý vznikol v roku 2017 v (teraz už zatvorenom) Social Kitchen & Brewery v San Franciscu na západnom pobreží ako reakcia na rastúci trend zahmlených a šťavnatých IPA na východnom pobreží, ako aj hustých a sladkých Milkshake IPA. Štýl sa stále vyvíja a mení. Môže pripomínať šumivé biele víno alebo šampanské. "Brut" znamená vo vinárstve suchosť.
Stredne vysoká až intenzívna priamočiara chmeľová arómami. Moderné americké a novosvetské chmeľové odrody poskytujú širokú škálu možných vlastností, ako je tropické ovocie, kôstkové ovocie, citrusové alebo biele hrozno, ale nie trávnaté, rastlinné alebo bylinné. Slad je jemný, neutrálny a na pozadí, ale nikdy nie karamelový alebo prehnane sladký. Ľahké, čisté alkoholové tóny sú voliteľné. Veľmi čistý charakter fermentácie, nemala by byť kvasnicová.
Veľmi bledá farba, od veľmi svetlej slamenej po veľmi svetlo zlatú. Krištáľovo číre, ale nádych zahmlenia je prijateľný. Vysoká až veľmi vysoká karbonizácia dáva masívnu, skalnatú, vlnitú, bielu penu s pevnými a trvácnymi bublinkami.
Vysoká až výrazná chmeľová chuť, rovnako ako pri aróme. Nízky, ba až neutrálny sladový charakter, v rovnováhe s chmeľovou zložkou. Bez výrazných sladových chutí, bez karamelu. Vnímaná horkosť je nízka až veľmi nízka v dôsledku suchosti a veľmi vysokej karbonizácie. Neutrálny až mierne ovocný fermentačný profil. Žiadny diacetyl. Suchý až veľmi suchý záver so sviežou, chmeľovou dochuťou a čistou horkosťou.
Ľahké až veľmi ľahké telo s vysokým až šumivým sýtením pripomínajúcim šumivé biele víno. Žiadna horká, drsná, chmeľová štipľavosť. Alkohol môže byť prítomný, ale nikdy by nemal byť ostrý alebo hrejivý.
Charakteristickými ingredienciami sú plzenské alebo veľmi svetlé slady. Bez Crystal sladov alebo laktózy. Enzýmy, ako je glukoamyláza (pri nesprávnom použití môžu pridané enzýmy spôsobiť diacetyl, čo je vždy chyba). Vysoko aromatický chmeľ s vysokým obsahom olejov, moderný americký alebo novosvetský chmeľ použitý do neskorého chmelenia, alebo po vare do vírivky, aby sa zdôraznila chmeľová vôňa a chuť a aby sa minimalizovala horkosť. Neutrálne kvasinky.
Menej sladovej chuti, horkosti a farby ako americká IPA, oveľa suchšia a viac sýtená. Chuťovo ako za studena chmelené American IPA. Podobná vôňa a chuť ako Hazy IPA, ale bez sladkosti a s oveľa menším zákalom. Veľmi svetlé, vysoko sýtené a suché ako belgický Golden Strong Ale, ale nie také silné a bez belgického kvasnicového charakteru.


IBU: 20 - 30
SRM: 2 - 4
ABV.: 6 % - 7.5 %

Pinta party 2024

24.06.2024 18:09 | adrik

Rok sa zišiel s rokom a opäť sme navštívili Pinta párty vo Wieprzi. Špička poľskej pivnej scény, nielen pivá od Pinty, ale aj rotujúce pípy, kolaboračky, street food, muzika, steet art a tento rok sme strihli aj prehliadku pivovaru.

#Pale Ale #International Pale Lager #NEIPA #IPA #Cold IPA #Brut IPA #Double NEIPA #Specialty Smoked Beer #Grodziskie #Imperial Baltic Porter #Specialty Wood-Aged Beer #Imperial Porter #Imperial Stout #Browar PINTA #Lubrow #Browar Monsters #ReCraft #TankBusters Co. #Ziemia Obiecana #Browar Trzech Kumpli #Põhjala #Browar Funky Fluid #PINTA Barrel Brewing

Konečne slovenská Brut IPA? (86/100)

12.05.2021 14:45 | adrik

Musím natvrdo napísať, že posledné Brut IPY zo Slovenska, ktoré sa mi dostali do ruky a tiež hrdla boli katastrofy. Nič proti tomu nemám, ak chce niekto experimentovať, ale nie na mne a za peniaze. Preto som si s malou dušičkou objednal Brut IPU od bratislavských kočovníkov Sedem kohútov Le BrutAle Gallo od Sedem Kohútov, ktorá bola navarená u nás na východe - ta u Padreho v Prešove.

#Brut IPA #Dvorný pivovar Sedem Kohútov

Pivné pohľady: Sessler Brut Ale

14.04.2021 23:51 | bobo & adrik

Deviate pivo z trnavského pivovaru Sessler BRUT - ALe bolo vlastne prvým, ktoré sme s Adrikom ochutnali, toto sme však hodnotili spoločne. Pivovar na svojej stránke uvádza, cit.: "BRUT ALe – Prvý pokus o Brut IPU v pivovare Sessler, ktorý Vás zaujme citrusovou vôňou a tiež chuťou, ktorá vyniká jemnou sladkosťou v úvode, prechádzajúcou do jemne horkých tónov. EPM 14,5°, IBU 50, alc. 7,7%".

#Brut IPA #Pivovar Sessler

Predstavenie berlínskeho pivovaru Schoppe Bräu (z archívu)

28.06.2020 22:28 | adrik

Niekedy sa k človek dostane k remeselnému pivu aj na miestach, kde by to vôbec nečakal. Pozdravujem do Prager Frühling 1968 (link). Tu som totiž narazil pre mňa dovtedy neznámy brnenský ehm berlínsky pivovar Schoppe Bräu. Pivovar sa narodil v štvrti Kreuzberg a je na scéne od roku 2001. V malom varí nefiltrované, nepasterizované pivá so surovinami tej najvyššej kvality a nebojí sa odbočiť z vychodenej cestičky. Ku mne sa dostali tieto berlínske pivá:

#American Pale Ale #Brut IPA #NEIPA #Imperial Stout #Schoppe Bräu

Račansky suchár (61/100)

03.06.2020 16:06 | adrik

Ďalšie pivo od pivovaru U Ábela z bratislavskej časti Rača. Cajch má byť "veľmi hlboko prekvasené pivo s nižšou sladovu plnosťou s intenzívnym suchým dozvukom. Skladba štyroch druhov chmeľu dáva chuti a vôni náznaky ihličnanov, ale aj čerstvej broskyne, marhule, či limetkovej kôry a zároveň tropickej maracuje."

#Brut IPA #Pivovar U Ábela