Dubbel
IBU: 15 - 25
SRM: 10 - 17
ABV: 6 - 7.6 %
Dnes to veľmi nebude o maltských pivách na Malte. Štvoricu podnikov The Hatter Irish Pub, Down the Rabbit Hole, The Mad Hatter a The Hoppy Hare Pub spája nielen rovnaký dizajn a "myšlienka", ale aj spoločný majiteľ. A samozrejme aj pivná ponuka. Ďalší večer sme na sverozápade ostrova navštívili dva z nich, ktoré sa nachádzajú celkom blízko seba.
Za cieľ ďalšieho snorenia po poľských browaroch sme si vybrali mestečko na východe Poľska - Lublin. 356 tisíc obyvateľov, historické centrum a niekoľko podnikov a zákutí čakajúcich na objavenie.
Oficiálne označenie trapistické pivo sa zaviedlo Medzinárodnou asociáciou trapistov (International Trappist Association) v roku 1997. Dovtedy sa všetky pivá varené v kláštoroch označovali jednoducho "abbye beers" (Bières d'Abbaye alebo Abdijbier). V súčasnosti varí trapistické pivo až 14 kláštorných pivovarov. Šesť v Belgicku, dva v Holandsku a po jednom vo Francúzsku, Rakúsku, USA a najnovšie aj v Taliansku, Španielsku a Anglicku. Označenie Authentic Trappist Product má iba dvanásť z nich. Prečo? Musia spĺňať tieto tri kritériá:
1. Všetky suroviny na výrobu musia byť vyrobené alebo vypestované v bezprostrednom okolí opátstva.
2. Výroba sa musí realizovať pod dohľadom mníchov alebo mníšok.
3. Pivovar nemá slúžiť ako ziskový podnik. Zisky by mali byť určené pre potreby kláštora, charitatívnu prácu alebo pomoc ľuďom v núdzi.