Dunkles Weissbier
Staré bavorské pivo bolo často tmavé, rovnako ako väčšina pív tej doby. Svetlý Weissbier sa stal populárnym v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a tradičné tmavé pšeničné pivá zostali tak trochu nápojom starších ľudí.
Vo vôni sú povolené mierne estery a fenoly, typický je banán a klinček, ktoré by mali byť vyvážené so sladovou zložkou. Ľahká až stredná chlebová, cestovitá alebo obilninová pšeničná aróma často sprevádzaná karamelom, chlebovou kôrkou alebo bohatšími sladovými tónmi. Povolený ľahký kvetinový, korenistý alebo bylinkový chmeľ, taktiež ľahká až stredá intenzita vanilky. Žuvačka, jahody, kyslosť alebo dym sú nežiadúce a považujú sa za chyby.
Svetlo medená až tmavá, mahagónovo hnedá farba. Veľmi hustá, spenená, dlhotrvajúca sivobiela pena.
Tradične je tento štýl nefiltrovaný, takže môže byť zahmlené od pšenice a kvasníc, aj keď vo fľašiach sa zákal môže usadiť na spodku.
Nízka až stredne silná chuť banánov a klinčekov, často dobre vyvážená medzi sebou a so sladom, hoci slad môže niekedy maskovať dojem klinčeka. Nízka až stredne vysoká, trochu chlebovitá, cestovitá alebo obilninová pšeničná chuť s bohatšou chuťou karamelu, toastu alebo chlebovej kôrky. Žiadne silne pražené chute, avšak povolený je dotyk praženej suchosti. Veľmi nízka až nepatrná horkosť. Dobre zaoblená, aromatická, často sladová chuť s relatívne suchým záverom. Povolená veľmi ľahká až mierna vanilka, rovnako nízko korenistá, bylinková alebo kvetinová chmeľová príchuť. Žuvačka, kyslosť alebo dym sú chyby.
Stredne ľahké až stredne plné telo. Nadýchaná, krémová plnosť prechádza do ľahšieho záveru, ktorému pomáha mierna až vysoká sýtenosť. Šumivé.
Charakteristickou igredienciou je sladová pšenica (aspoň polovica sypania). Mníchovský, viedenský, či plzenský slad. Tmavá pšenica, karamelová pšenica alebo farebný slad. Tradične sa robila dekokciou. Weizenovské kvasnice, nízke fermentačné teploty.
Spája kvasničný a pšeničný charakter Weissbier so sladovou bohatosťou mníchovského Dunkelu. Kvôli zvýšenej sladovosti je banánovo - klinčekový charakter často menej zreteľný ako vo Weissbieroch. Má podobný kvasničný charakter ako Roggenbier, ale bez ražnej arómy a plnšieho tela.
IBU: 10 - 18
SRM: 14 - 23
ABV: 4,3 % - 5,6 %