Pivná turistika

Gose

Historický pivný štýl pochádzajúci z mestečka Goslar na rieke Gose, neskôr spojovaný s Lipskom, ktoré tento štýl preslávilo (v roku 1900 tu bolo 80 domov, v ktorých sa varilo Gose). Výroba výrazne poklesla po druhej svetovej vojne a úplne sa zastavila v roku 1966. Oživenia sa dočkal v 80-tych rokoch, ale v posledných dekádach sa vďaka rôznym nadšencom a malým remeselným pivovarom teší obľube po celom svete.
Ľahká až stredne ovocná vôňa jadrového ovocia s ľahkou kyslosťou. Výrazný je koriander, aromatický po citrusoch. Ľahký chlebový, cestovitý, kvasnicový charakter. Kyslosť a koriander môžu pôsobiť jasným, živým dojmom. Soľ vnímaná ako veľmi ľahký a svieži morský vánok, ak je vôbec badateľná.
Slamovo žltá nefiltrovaná so stredným až úplným zákalom. Stredne vysoká až vysoká biela pena s pevnými bublinkami a dobrou retenciou. Šumivé.
V chuti výrazná kyslosť. Mierna chlebová alebo sladová chuť po ceste. Ľahký až stredne ovocný charakter jadrového ovocia, kôstkového ovocia alebo citrónov. Ľahký až stredne slaný charakter; soľ by mala byť viditeľná (najmä na začiatku), ale Gose by nemalo byť vyslovene slané. Veľmi nízka horkosť. Absencia chmeľu. Suchý záver s výraznejšou a osviežujúcou kyslosťou. Mala by byť vyvážená (aj keď historické verzie mohli byť veľmi kyslé).
Vysoká až veľmi vysoká karbonizácia. Šumivé. Stredne ľahké až stredne plné telo. Soľ môže spôsobiť mierne štipľavú, ale lahodnú chuť a okrúhlejší, hustejší pocit v ústach. Kvasinky a pšenica môžu tiež pridať trochu tela.
Historické verzie mohli byť kyslejšie ako moderné v dôsledku spontánnej fermentácie a môžu sa miešať so sirupmi, ako sa to robí v prípade Berliner Weisse alebo s rascovým likérom. Moderné príklady sú naočkované Laktobacilmi, sú vyváženejšie a vo všeobecnosti nepotrebujú sladenie.
Charakteristickými ingredienciami je 50 % pšeničného a plzenského sladu, soľ, koriandrové semená a Lactobacilly. Koriander by mal mať svieži jasný citrusový (citrón alebo horký pomaranč) tón, žiadne rastlinné, zelerové či šunkové pachute. Soľ by mala mať charakter morskej soli, nie po kove či jóde.
Na porovnanie s inými štýlmi nie je vnímaná kyslosť tak intenzívna ako v Berliner Weisse alebo Gueuze. Vôňa koriadra môže evokovať Witbier, chuť by vďaka soli nemala byť vyslovene slaná. Zákal podobný pivám typu Weissbier.


IBU: 5 - 12
SRM: 3 - 4
ABV: 4.2 - 4.8 %

Vyhynutie je večné IV.

02.11.2022 19:52 | adrik

"Extinction is forever" je názov špeciálnej edície slovinsko - rakúskeho pivovaru Bevog Brewery: "Vyhynutie akéhokoľvek druhu je nezvratná strata. S každým vyhynutým zvieracím druhom prichádzame o biologické bohatstvo a rovnováhu ekosystému na planéte Zem. Ďalším by mohli byť ľudia. Musíme konať hneď!"

#Gose #Double NEIPA #Bevog Brewery

Repa (78/100)

06.12.2021 22:32 | adrik

Pivovar Pühaste pochádza z druhého najväčšieho estónskeho mesta Tartu. Z tých všetkých (takmer 200!) pív na mňa vybehlo Gose s cviklou a dulami.

#Gose #Pühaste

Frankie na dôchodku tíško závidí (89/100)

03.04.2020 13:59 | adrik

Do tretice poriadne Gose! Logická hádanka: Čo vznikne ak moji najobľúbenejší kočovníci navaria jeden z mojich najobľúbenejších štýlov? Možno aj táto neobjektívna recenzia, ale právom! :)
Ospravelňujem sa za foto, fotografa som už vyhodil.

#Gose #To Øl

Všeliniečo z Baltiku

01.04.2020 13:05 | adrik

Pivá zo severonemeckého pivovaru Rügener Insel-Brauerei nie je problém zohnať v hypermarketoch rozmiestnených po celom Nemecku. Dostal som sa k tomu baltickému Gose (dík Ixo), ktoré má v popise baltické len vďaka tomu, že pivovar sídli na najväčšom nemeckom ostrove Rügen v Baltickom mori. Ináč varia aj baltický tripel, ale pobavil ma aj názov German Coast Double IPA.

#Gose #Rügener Insel-Brauerei

Úvod do botaniky (85/100)

30.03.2020 11:46 | adrik

Gose patrí k mojim najobľúbenejším pivným štýlom. Jeho históriu perfektne zachytil Peter Hudák v článku Gose. Pivný štýl, ktorý vrátila do krčiem pivná revolúcia, preto nebudem od neho opisovať, čo to to gose vlastne je, prečítajte si to tam. Vo väčšine prípadov, hlavne v lete, siahnem po všetkom, čo má na sebe nápis gose, a potom len nadávam, aké nepodarky sa dajú skryť pod tento štýl, ktorý mnohí ešte neokúsili. Neslané, nekyslé (najlepšie kombinácia oboch), kadečo ovocné ... A potom sú tu pivovary, ktoré to proste vedia.

#Gose #Falkon Independent Brewery