Gose
Ľahká až stredne ovocná vôňa jadrového ovocia s ľahkou kyslosťou. Výrazný je koriander, aromatický po citrusoch. Ľahký chlebový, cestovitý, kvasnicový charakter. Kyslosť a koriander môžu pôsobiť jasným, živým dojmom. Soľ vnímaná ako veľmi ľahký a svieži morský vánok, ak je vôbec badateľná.
Slamovo žltá nefiltrovaná so stredným až úplným zákalom. Stredne vysoká až vysoká biela pena s pevnými bublinkami a dobrou retenciou. Šumivé.
V chuti výrazná kyslosť. Mierna chlebová alebo sladová chuť po ceste. Ľahký až stredne ovocný charakter jadrového ovocia, kôstkového ovocia alebo citrónov. Ľahký až stredne slaný charakter; soľ by mala byť viditeľná (najmä na začiatku), ale Gose by nemalo byť vyslovene slané. Veľmi nízka horkosť. Absencia chmeľu. Suchý záver s výraznejšou a osviežujúcou kyslosťou. Mala by byť vyvážená (aj keď historické verzie mohli byť veľmi kyslé).
Vysoká až veľmi vysoká karbonizácia. Šumivé. Stredne ľahké až stredne plné telo. Soľ môže spôsobiť mierne štipľavú, ale lahodnú chuť a okrúhlejší, hustejší pocit v ústach. Kvasinky a pšenica môžu tiež pridať trochu tela.
Historické verzie mohli byť kyslejšie ako moderné v dôsledku spontánnej fermentácie a môžu sa miešať so sirupmi, ako sa to robí v prípade Berliner Weisse alebo s rascovým likérom. Moderné príklady sú naočkované Laktobacilmi, sú vyváženejšie a vo všeobecnosti nepotrebujú sladenie.
Charakteristickými ingredienciami je 50 % pšeničného a plzenského sladu, soľ, koriandrové semená a Lactobacilly. Koriander by mal mať svieži jasný citrusový (citrón alebo horký pomaranč) tón, žiadne rastlinné, zelerové či šunkové pachute. Soľ by mala mať charakter morskej soli, nie po kove či jóde.
Na porovnanie s inými štýlmi nie je vnímaná kyslosť tak intenzívna ako v Berliner Weisse alebo Gueuze. Vôňa koriadra môže evokovať Witbier, chuť by vďaka soli nemala byť vyslovene slaná. Zákal podobný pivám typu Weissbier.
IBU: 5 - 12
SRM: 3 - 4
ABV: 4.2 - 4.8 %