Nový prírastok do rady Gose od Sibeerie. S tropickou sviežosťou ananásu a jemnosťou yuzu.
"Čo je však séria MOJO WORKIN´24? Nekompromisné kraftové pivá v súlade s najnovšími trendmi. Limitovaná edícia, superprémiová séria, ktorá vždy odráža aktuálnu sezónu ... " citácia z webu maďarského pivovaru Monyo o Gose s kari, marhuľami a limetkou.
Nevšedné letné osvieženie v podobe svetlého a kyslého piva v štýle Gose s ručne zbieraným feniklom, ninskou soľou a štipkou koriandrových semienok z chorvátskeho pivovaru Brlog.
12.03.2024 22:45 | adrik & bobo
Po veľmi dlhom čase niečo od Matušku a ich Gose Vejmrda, čo má byť tradičná pochúťka z jabĺk a chrenu, ktoré samozrejme dali aj do piva.
Lord Chambray z ostrova Gozo je prvým minipivovarom na Malte. Dnešný diel z tohoto ostrova bude iba o ich produkcii.
"Extinction is forever" je názov špeciálnej edície slovinsko - rakúskeho pivovaru Bevog Brewery: "Vyhynutie akéhokoľvek druhu je nezvratná strata. S každým vyhynutým zvieracím druhom prichádzame o biologické bohatstvo a rovnováhu ekosystému na planéte Zem. Ďalším by mohli byť ľudia. Musíme konať hneď!"
Konečne leto. Takže na pipách čakám záplavu rôznych kyseláčov a ľahších pív. Príkladom je novinka od Falkonu - Gose s medom a lipovým kvetom.
03.01.2022 21:00 | adrik & bobo
Druhá časť mixu historických pivných štýlov od bavorského pivovaru Camba Bavaria. Dnes to boli Gose (tento jeden z najstarších nemeckých pivných štýlov hádam netreba predstavovať) a Emmer (pivo uvarené s prídavkom historickej odrody pšenice.).
29.12.2021 23:45 | adrik & bobo
Bratislavskému pivovaru General sa nedá uprieť ich snaha vyrukovať stále s niečím novým. Tentoraz sme sa pozreli na dvojicu nových "havajských" pív.
Patrí pivo k pizzi? A pizza do piva?
Repa (78/100)
06.12.2021 22:32 | adrik
Pivovar Pühaste pochádza z druhého najväčšieho estónskeho mesta Tartu. Z tých všetkých (takmer 200!) pív na mňa vybehlo Gose s cviklou a dulami.
Ďalšia štvorica plechoviek je z bulharského pivovaru Pelta Brewing
Tou prvou je Gose s malinami, višňami a jahodami.
Ďalšie štyri plechovky od bulharských Pivných bastardov.
Tou prvou je dnes Gose s malinami, čerešňami a jahodami.
Dve plechovky z hlavného mesta Bulharska, ktoré som dostal od Boba, ktorý tento rok absolvoval menšie turné po Balkáne.
04.08.2021 11:04 | adrik & bobo
Po pol roku sme dali s Bobom šancu Minipivovaru Maravar a ich pivu druhu Gose - osviežujúcemu letnému kyseláču so štipkou morskej soli.
Kombinácia yuzu, grapefruitu a zeleného čaju navyše v kyslo - slanom pive Gose? Uff! O to sa pokúsil holandský pivovar Lowlander Beer.
Na pivá z produkcie pivovaru Huncút pochádzajúceho z Tomášoviec (okres Lučenec) sa mi vôbec nedarilo natrafiť, a to som po nich pátral od úplného vzniku (t.j. viac než dva roky dozadu). Až teraz hľa, štyri plechovky naraz (dík Bobo).
Čili pivá sú poväčšine katastrofa. Buď žiaden alebo len veľmi jemný náznak štipľavosti. Jediné naozaj skutočne štipľavé pivo, ktoré mi vytrelo zrak, teda jazyk, bolo Poison od Maďarov Legenda Sörfőzde (dík A.!). A druhé toto, ku ktorému som sa ja ignorant dostal až teraz.
Do tretice poriadne Gose! Logická hádanka: Čo vznikne ak moji najobľúbenejší kočovníci navaria jeden z mojich najobľúbenejších štýlov? Možno aj táto neobjektívna recenzia, ale právom! :)
Ospravelňujem sa za foto, fotografa som už vyhodil.
Pivá zo severonemeckého pivovaru Rügener Insel-Brauerei nie je problém zohnať v hypermarketoch rozmiestnených po celom Nemecku. Dostal som sa k tomu baltickému Gose (dík Ixo), ktoré má v popise baltické len vďaka tomu, že pivovar sídli na najväčšom nemeckom ostrove Rügen v Baltickom mori. Ináč varia aj baltický tripel, ale pobavil ma aj názov German Coast Double IPA.
Gose patrí k mojim najobľúbenejším pivným štýlom. Jeho históriu perfektne zachytil Peter Hudák v článku Gose. Pivný štýl, ktorý vrátila do krčiem pivná revolúcia, preto nebudem od neho opisovať, čo to to gose vlastne je, prečítajte si to tam. Vo väčšine prípadov, hlavne v lete, siahnem po všetkom, čo má na sebe nápis gose, a potom len nadávam, aké nepodarky sa dajú skryť pod tento štýl, ktorý mnohí ešte neokúsili. Neslané, nekyslé (najlepšie kombinácia oboch), kadečo ovocné ... A potom sú tu pivovary, ktoré to proste vedia.