Porter
V Spojenom kráľovstve sa jednoducho nazýva Porter. Pochádza z Londýna zo začiatku 18-teho storočia. Vyvinul sa ako silnejšia chmeľová verzia v tom čase populárneho hnedého piva. Prispelo k tomu vynájdenie čierneho sladu v roku 1817 a nástup priemyselného pivovarníctva, ako aj preferencie spotrebiteľov či vojny a daňová politika. Hovorí sa, že názov bol odvodený od jeho popularity medzi londýnskou robotníckou triedou, ktorá vykonávala rôzne bežné úkony spojené s prenášaním nákladu. Rodič rôznych regionálnych interpretácií a predchodca všetkých Stoutov (ktoré sa pôvodne nazývali "Stout Porters"). Názov English Porter sa používa na odlíšenie od iných odvodených Portov opísaných v BJCP.
Stredne až stredne slabá chlebová, keksíková a toastová sladová aróma s miernym pražením, často ako čokoláda. Dodatočná komplexnosť sladu môže byť prítomná ako karamel, oriešky, sladkého drievka. Kvetinové alebo zemité chmele môžu byť až strednej intenzity. Mierne ovocné estery voliteľné, ale žiadúce. Tolerovaný nízky diacetyl.
Hnedá až tmavohnedá farba, často s rubínovým odleskom. Priehľadnosť od dobrej až po zahmlenie. Stredná špinavobiela až svetlohnedá pena s dobrou retenciou.
Chuť mierna chlebová, sušienková a toastovo - sladová s jemným až stredným pražením a čokoládou. Často s výrazným karamelovým, orieškovým alebo karamelkovým charakterom, prípadne s nižšími prejavmi po tmavých sladoch ako je káva alebo sladké drievko. Porter by nemal byť spálený alebo silne pražený, hoci malé množstvá sa môžu dopĺňať s horkou čokoládou. Voliteľná až mierne zemitá alebo kvetinová chmeľová príchuť. Nízke až stredné ovocné estery. Stredne nízka až stredná horkosť sa mení od mierne sladovej po mierne horkú, s pomerne suchým až mierne sladkým záverom. Tolerovaný nízky diacetyl.
Stredne ľahké až stredné telo. Stredne nízke až stredne vysoké nasýtenie. Ľahká až stredná krémová textúra.
Bežné sa používajú čokoládové alebo iné pražené slady, karamelový slad, pivovarské cukry a podobne. Pre Porter londýnskeho typu sa často používa aj slad hnedý.
Od American Porter sa líši tým, že má zvyčajne jemnejšie, sladšie a karamelovejšie príchute, nižšiu hustotu a zvyčajne menej alkoholu. American Porter má zvyčajne viac chmeľový charakter. Viac sladov a praženia ako British Brown Ale. Vyššia hustota ako Dark Mild. Medzi Mildom a Porterom neexistuje žiadne historické spojenie ani vzťah.
IBU: 18 - 35
SRM: 20 - 30
ABV: 4 % - 5.4 %