Rye IPA
Výrazná až intenzívna chmeľová vôňa, často s charakterom kôstkového ovocia, tropického ovocia, citrusov, živice, borovice, bobúľ alebo melónu. Nízko korenistá aróma ražného sladu spolu s čistou obilninou na pozadí. Čistý fermentačný profil. Ľahké estery voliteľné. Ľahká alkoholová aróma voliteľná.
Farba od stredne zlatej po svetlo červenkasto - jantárovú. Jasná. Svetlý opar voliteľný. Stredne veľká, biela až sivobiela pena s dobrou retenciou.
Stredná až výrazná chmeľová chuť, rovnako ako pri vôni. Nízko až stredne nízko čisto sladové, prípadne s ľahkou príchuťou karamelu alebo toastu.
Nízka až stredne obilninová, korenistá, ražná chuť, ktorá pridáva na suchom závere. Stredne vysoká až veľmi vysoká horkosť, žiadna drsnosť. Suchá, horká, chmeľová dochuť. Voliteľné nízke estery. Príchuť alkoholu na pozadí je voliteľná.
Stredne ľahké až stredné telo. Hladké, jemne krémové. Stredné až stredne vysoké sýtenie. Bez trpkosti či zvieravosti. Voliteľná nízka hrejivosť.
Zloženie obdobné ako pri americkej IPA, ale so štedrou porciou ražného sladu. Akýkoľvek americký alebo novosvetský chmeľ je prijateľný, ale chmeľ a slad by mali byť v rovnováhe. Žiadna rasca. Žiadny dub.
Suchšia, korenistejšia a krémovejšia ako americká IPA s vyššou pretrvávajúcou horkosťou a pikantným záverom. Nemá intenzívny charakter ražného sladu Roggenbier a bez profilu od weizenovských kvasiniek.
IBU: 50 - 75
SRM: 6 - 14
ABV: 5.5 % - 8 %