Sahti
Sladká sladová aróma. Obilninové s karamelom a ražou v pozadí. Ľahká alkoholová stopa. Vysoké banánové estery so stredným až stredne vysokým obsahom klinčekovitých fenolov. Môže mať nízky až stredný drevitý charakter jalovca. Nie kyslé. Žiaden chmeľ.
Žltá až tmavohnedá farba, väčšina je stredne až tmavo jantárová. Vo všeobecnosti dosť zahmlené a zakalené. Kvôli nízkemu sýteniu nízka pena.
Pomerne sladká a často sladová chuť surového sladu, obilninová s trochou karamelu alebo karameliek. Nízka horkosť. Žiadna chmeľová chuť. Ľahší drevitý alebo borovicový charakter je prijateľný. Mierna až silná banánová, ovocná, mierna klinčeková a korenistá chuť. Pomerne sladký záver. Čerstvé, nie kyslé.
Husté, viskózne a bohaté na bielkoviny. Takmer žiadny až stredne nízky obsah oxidu uhličitého, podobný English Cask Ale. Hrejivosť po alkohole a mladého veku sú často maskované sladkosťou.
Použitie raže neznamená, že by mala chutiť ako rasca (bežná príchuť v ražnom chlebe). Jalovec pôsobí v rovnováhe a v chuti trochu ako chmeľ, poskytuje chuť a horkosť ako protipól sladkosti a sladovosti. Borovicový, drevitý a jalovcový charakter nie nepodobný ginu.
Charakteristickými igredienciami sú sladový jačmeň, častá je raž, minimum chmeľu, ak vôbec. Konáre jalovca (s bobuľami alebo bez nich) sú používané na scedzovanie v ručně dlabaných žľaboch. Pre rýchlu fermentáciu pri vysokých teplotách sa používa fínske pekárske droždie (rozumnou náhradou sú kvasinky určené na nemecký Weizen). Dlhé rmutovanie bez chmeľovaru.
Vzdialene môže pripomínať Weizenbock, ale je sladšie a hustejšie s charakterom raže a borievky.
IBU: 0 - 15
SRM: 4 - 22
ABV: 7% - 11%