Pivná turistika

Sahti

Sladké, ťažké a silné tradičné fínske farmárske pivo s ražou, jalovcom a banánovo - klinčekovým kvasnicovým charakterom. Často varené na slávnostné príležitosti ako sú letné svadby. Pije sa do týždňa alebo dvoch od uvarenia.
Sladká sladová aróma. Obilninové s karamelom a ražou v pozadí. Ľahká alkoholová stopa. Vysoké banánové estery so stredným až stredne vysokým obsahom klinčekovitých fenolov. Môže mať nízky až stredný drevitý charakter jalovca. Nie kyslé. Žiaden chmeľ.
Žltá až tmavohnedá farba, väčšina je stredne až tmavo jantárová. Vo všeobecnosti dosť zahmlené a zakalené. Kvôli nízkemu sýteniu nízka pena.
Pomerne sladká a často sladová chuť surového sladu, obilninová s trochou karamelu alebo karameliek. Nízka horkosť. Žiadna chmeľová chuť. Ľahší drevitý alebo borovicový charakter je prijateľný. Mierna až silná banánová, ovocná, mierna klinčeková a korenistá chuť. Pomerne sladký záver. Čerstvé, nie kyslé.
Husté, viskózne a bohaté na bielkoviny. Takmer žiadny až stredne nízky obsah oxidu uhličitého, podobný English Cask Ale. Hrejivosť po alkohole a mladého veku sú často maskované sladkosťou.
Použitie raže neznamená, že by mala chutiť ako rasca (bežná príchuť v ražnom chlebe). Jalovec pôsobí v rovnováhe a v chuti trochu ako chmeľ, poskytuje chuť a horkosť ako protipól sladkosti a sladovosti. Borovicový, drevitý a jalovcový charakter nie nepodobný ginu.
Charakteristickými igredienciami sú sladový jačmeň, častá je raž, minimum chmeľu, ak vôbec. Konáre jalovca (s bobuľami alebo bez nich) sú používané na scedzovanie v ručně dlabaných žľaboch. Pre rýchlu fermentáciu pri vysokých teplotách sa používa fínske pekárske droždie (rozumnou náhradou sú kvasinky určené na nemecký Weizen). Dlhé rmutovanie bez chmeľovaru.
Vzdialene môže pripomínať Weizenbock, ale je sladšie a hustejšie s charakterom raže a borievky.


IBU: 0 - 15
SRM: 4 - 22
ABV: 7% - 11%

Predĺžený víkend v Krakowe

03.12.2023 22:43 | adrik

Cez predĺžený víkend sme povymetali krakowské pivné knajpy. Všade až na zopár výnimiek (české ležiaky sa tu hrajú na craft) z výčapov tiekla iba domáca produkcia.

#Wild Specialty Beer #NEIPA #Pastry Sour #Session IPA #Double NEIPA #Hazy Pale Ale #Triple IPA #Porter #Black IPA #Fruit Beer #Sahti #Browar Funky Fluid #Ziemia Obiecana #Magic Road #Moon Lark #Browar Nepomucen #Browar Kazimierz #Browar Monsters #TankBusters Co. #Browar Maryensztadt #Browar PINTA

Moje prvé Sahti

07.07.2020 22:11 | adrik

Moje prvé Sahti v živote. Historický štýl z Fínska. Mikka Sahti bolo uvarené Lukášom Okálom zo Šilkers Brewery a Imrom Nogellom z Beermalade. Zopár slov z varenia: "Keďže sme chceli napodobniť aj proces varenia, tak ako sa to kedysi robilo, tak sme na dno scedzovacej nádoby umiestnili vetvičky z neďalekého smreku, a do tejto hustej obilnej kaše sme pridali borievku a brezovú kôru. Áno, všetko toto sme tam pridali. Historické Sahti sa scedzovalo cez konáriky vetvičiek, odkiaľ sladina prevzala drevnaté tóny a chuť ´lesa´. Vtedy neexistovali nerezové ´falošné dná´, ale pomohli si tým čo našli v prírode."

#Sahti #Šilker´s Brewery #Beermalade