Pivná turistika

Triple IPA

Pivovary z celého sveta sa nedokázali zastaviť v tom, aby posunuli štýl IPA na ďalšiu úroveň. Triple IPA je chmeľovejšie a bohatšie pivo s obsahom alkoholu nad 10 %. Triple IPA / TIPA zatiaľ nie je presne definovaným štýlom piva, ale jeho popularita hlavne v zahraničí stále stúpa. Nie je až taká jednoduchá na varenie, pretože chmeľový charakter, slad a alkohol musia byť v rovnováhe, aby sa pitnosť udržala pod kontrolou.

ABV.: > 10 %

Rzeszów

30.06.2024 21:25 | adrik

Rzeszów je mesto na juhovýchode Poľska s 200 tisíc obyvateľmi. Okrem obrovského rynku, ktorý má hlavne v nočných hodiných svoj osobitý genius loci a dvoch miestnych pivovarov (schválne nepíšem turistických pascí) sa dá ukojiť smäť i remeselným pivom.

#Wild Specialty Beer #American Pale Ale #Session IPA #NEIPA #Rice Ale #IPA #Triple IPA #Black IPA #Foreign Extra Stout #Specialty Smoked Beer #Pastry Stout #Browar PINTA #Browar Funky Fluid #Ziemia Obiecana #TankBusters Co. #Browar Zakładowy #Browar Łańcut #Piwne Podziemie

Predĺžený víkend v Krakowe II.

15.12.2023 21:55 | adrik

Cez predĺžený víkend sme povymetali krakowské pivné knajpy. Dnes posedenia a poľské krafty vo štvrti Kazimierz.

#American IPA #Session IPA #Triple IPA #Imperial Baltic Porter #Specialty Wood-Aged Beer #NEIPA #Pale Ale #IPA #Imperial Stout #Moon Lark #Browar Monsters #Browar PINTA #Browar Widawa #Browar Funky Fluid #Browar Nepomucen #Browar Kazimierz #Such A Beer #Ziemia Obiecana #Pulpit Rock Brewing Company #Browar Artezan

Predĺžený víkend v Krakowe

03.12.2023 22:43 | adrik

Cez predĺžený víkend sme povymetali krakowské pivné knajpy. Všade až na zopár výnimiek (české ležiaky sa tu hrajú na craft) z výčapov tiekla iba domáca produkcia.

#Wild Specialty Beer #NEIPA #Pastry Sour #Session IPA #Double NEIPA #Hazy Pale Ale #Triple IPA #Porter #Black IPA #Fruit Beer #Sahti #Browar Funky Fluid #Ziemia Obiecana #Magic Road #Moon Lark #Browar Nepomucen #Browar Kazimierz #Browar Monsters #TankBusters Co. #Browar Maryensztadt #Browar PINTA

One More Beer Festival 2022

28.08.2022 22:58 | adrik

One More Beer Festival 2022 sa tento rok konal v mestečku Wieprz, v ktorom sídli Browar Pinta (tiež PINTA Barrel Brewing) a ktorý tu tiež oslavoval svoje narodeniny. Štyri hodiny pivného neba stáli 276 złotých (cca 58 €) - dokopy všetky tri sessions 666 zł. Na každej boli rovnaké pivovary, len s inými peckami. Ochutnávať ste z poldecového pohárika mohli do bezvedomia. Účasť potvrdilo 29 pivovarov a jedna ciderovňa, prirodzene z Poľska, Nórska, Švédska, USA, Talianska, Spojeného kráľovstva, Estónska, Lotýšska, Holandska, Rumunska, Nemecka, Ukrajiny, Belgicka alebo Čiech. Prekvapivo nikto zo Slovenska. Avízovaných bolo 59 vzoriek, ale pred záverečnou sa nalievali aj limitky z plechoviek a fliaš. Stihol som ochutnať rovných 40 druhov (samotných pív bolo viac ;)

#Imperial Stout #Specialty Wood-Aged Beer #Pastry Stout #Double IPA #Wild Specialty Beer #Triple IPA #Russian Imperial Stout #Pastry Sour #Browar Trzech Kumpli #Untitled Art #Browar Monsters #Sick Boy Brewing #Outer Range Brewing #Hop Hooligans #Ca´ del Brado #Nerdbrewing #Lervig Aktiebryggeri #Ārpus Brewing Co. #Spartacus Brewing #Browar Stu Mostów #Speciation Artisan Ales #Browar Nepomucen #Pühaste #Browar Funky Fluid #Brew By Numbers #Moersleutel Craft Brewery #Maltgarden #Vault City Brewing

Stratil si niečo, brácho? (90/100)

11.05.2022 23:28 | adrik

Španielský pivovar Naparbier a ich DIP Hopped Triple IPA s obsahom alkoholu 9.2 %!
Čo vlastne ten Dip Hopping a čím sa líši od zaužívaného dry hoppingu?
Jednoducho povedané Dip hopping znamená pridanie chmeľu po ochladení mladiny pred začiatkom fermentácie. Do vysanitovanej fermentačnej nádoby sa pridá chmeľ, pridá sa voda alebo mladina zachladená na teplotu 77 °C a pripraví sa "chmeľový čaj". O hodinu neskôr (časy v rozličných pivovaroch sa rôznia; od pol hodiny po štyri) sa do tanku pridá zvyšok mladiny zachladenej na potrebnú zákvasnú teplotu. Pomerne ľahkým spôsobom sa tým získa požadovaná nádherne aromatická (vďaka myrcénu) a chmeľová chuť. Veľkou nevýhodou je, že kvasinky z takéhoto piva sa už nedajú ďalej použiť, keďže na dne tanku vznikne "chmeľové bahno".

#Triple IPA #Naparbier