Leto v Záhrebe I.
10.09.2023 22:08 | adrik
Aj napriek neznesiteľným horúčavám nie je v hlavnom meste Chorvátska žiadna pivná púšť. Práve naopak. V prvý večer sme navštívili dva miestne pivovary.
Aj napriek neznesiteľným horúčavám nie je v hlavnom meste Chorvátska žiadna pivná púšť. Práve naopak. V prvý večer sme navštívili dva miestne pivovary.
Christmas Birds niesol názov vianočného balíčku od poľského Nepomucenu s tromi vianočnými pivami a degustačným pohárom navrch. A cena? 55 PLN (necelých 12 €).
Hefeweizen s bázovými kvetmi a šípkami navarený v kooperácii Mad Scientist a Falkon k príležitosti desiateho výročia založenia kočovného pivovaru Falkon.
V nedeľu ráno po skontrolovaní všetkých pozostalých, rozlúčení a nafasovaní darčekov (ešte raz vďaka za všetko) sa poberáme každý svojim smerom. Čo ale s načatým dňom? Hneď sme vytýčili niekoľko zastávok.
Druhá časť mixu historických pivných štýlov od bavorského pivovaru Camba Bavaria. Dnes to boli Gose (tento jeden z najstarších nemeckých pivných štýlov hádam netreba predstavovať) a Emmer (pivo uvarené s prídavkom historickej odrody pšenice.).
Prvá časť mixu historických pivných štýlov od bavorského pivovaru Camba Bavaria. Dnes to boli Grätzer (Grodziskie) a Broyhahn (taktiež pšenica).
Síce ide o pivo z obrovského pivovaru, no to, ako navariť dobrú pšenicu (či už svetlú, alebo tmavú), by mohli "obkukať" aj malé pivovary.
Krakow. Druhé najväčšie poľské mesto. Cez deň vhodné na výjazdy za históriou, po zotmení sa zmení na bujaré párty mesto plné ľudí. A samozrejme aj pozemský raj pre pivopičov!
Krakow. Druhé najväčšie poľské mesto. Cez deň vhodné na výjazdy za históriou, po zotmení sa zmení na bujaré párty mesto plné ľudí. A samozrejme aj pozemský raj pre pivopičov!
Tento rok sme pre pracovné povinnosti odskočili na prešovský Ki ci fras len v piatok a len vo dvojici. Po vrelom privítaní na mieste stretávame aj nejakých Košičanov. Dám tu aspoň zopár postrehov o tom, kvôli čomu sme sem merali cestu.
Tretí a zároveň posledný deň nášho výletu do poľského mesta Wrocław, kedy sme navštívili tri lokálne podniky.
Štvrté najväčšie poľské mesto Wroclaw vie okrem univerzít a kultúry ponúknuť ideálnu zastávku aj pre pivné publikum.
Silný bavorský Wheat Ale s množstvom ovocného chmeľu aka DDH ... Weizenbock!? navarený dvoma bavorskými pivovarmi? Sem s ním!
Uniformné etikety Pivovaru Eliáš z Podkylavy som už zachytil dávnejšie, avšak k ich pivám som sa dostal až teraz, a to naraz k celej ich dostupnej produkcii.
Šialení vedci z Pešte sa môžu pochváliť naozaj pestrou paletou pivných štýlov a ešte pestrejšími ingredienciami. Napríklad aj v tomto bavorskom Weizenbiere je použitá vanilka.
Na pivovarnícku mapu pribudol pivovar Maravar koncom roku 2019. V obci Liptovský Trnovec pri vodnej nádrži Liptovská Mara nájdete okrem pivovaru aj pivný wellness. Vzali sme do parády celú ich doterajšiu produkciu.
Na začiatok našej turistiky po Martine a Žiline kupujeme našim hostiteľom v Turčianskom pivovarníckom dome pri hoteli Victoria ich Pils 12° (Czech Premium Pale Lager, ABV: 4.8 %). Bohužiaľ v čase našej návštevy nič iné nafľašované nemali. Sladovejší a veľmi dobre piteľný ležiak plzenského typu. Na začiatok veľmi dobré. Odmenou nám je niekoľko kíl domáceho feferónového šalátu. Nič pre slabšie a uplakanejšie povahy.
V ťažkých časoch (tento rok) vznikol (zatiaľ) kočovný pivovar Atomic Brewery a toto je moje prvé pivo od nich. Páči sa mi celá koncepcia od názvov pív, etikiet až po osobnosti. Na tejto nájdete jedného z najväčších vedcov všetkých čias s citátom "More the Knowledge, lesser the Ego. Lesser the Knowledge, more the Ego" (čím viac vedomostí, tým menšie Ego, čím menej vedomostí, tým väčšie Ego). Zatiaľ mi je záhadou, kde svoje pivá varia, ale držím palce, aby sa raz prepracovali aj k vlastnému pivovaru!
Hefeweizeny môžem. V drvivej väčšine prípadov ak na nejaký natrafím, už ho chlemtám z pohára. Pri potulkách Popradom sme narazili na pšenicu, ktorú dobre poznáme z košickej prevázky, a do ktoréj bola pridaná zdraviu prospešná kráľovná tropických kvetov - ibištek.
Z posledných Steam Brew z obchodnej siete Lidl som sa nepoučil (nahádzať do piva cukor a karamel na zvýšenie ampérov je iste tá správna cesta) a opäť som pichol do osieho hniezda. Dúfam, že naposledy.
V bratislavskej časti Rača funguje od júna 2017 minipivovar s názvom U Ábela. Doteraz sa naše cesty neskrížili, až raz mi môj verný posol na trati Dedinky - Bratislava - Zvolen - Košice zakúpil niekoľko pív z ich produkcie (dík Ixo!). Poďme na prvé z nich:
Weizeny mám rád, ale zatiaľ žiaden nevyhral (alebo sa iba tesne stretol) nad dobre ošetreným čapovaným Edelweissom. Pre niekoho možno sračka z veľkého pivovaru ... U nás tento štýl veľkú tradíciu nemá, avšak raz za čas sa nájdu aj výnimky. Napríklad na severe Slovenska (keby som chcel podpichovať, tak na juhu Poľska ;), kde klasickú pšenicu zmiešali s pomarančovou dužinou.