Koncept (77/100)
26.04.2023 21:23 | adrikDá sa uvariť svetlé pivo, ktoré by sa vôňou a chuťou podobalo tmavému? Je to len svätý grál moderného pivovarníctva, chabá napodobenina alebo skutočnosť?
Dá sa uvariť svetlé pivo, ktoré by sa vôňou a chuťou podobalo tmavému? Je to len svätý grál moderného pivovarníctva, chabá napodobenina alebo skutočnosť?
White Stout (Golden alebo Blonde Stout) vznikne v dôsledku vynechania tmavých pražených obilných sladov a ich nahradením kávou, kakaom alebo vanilkou. Tie sa zväčša pridávajú až po fermentácii, aby pivu dodali horkosť a pražený charakter. Pre plnší pocit v ústach sa tiež pridáva ovos.
O tento u nás úplne neprebádaný štýl (až výstrelok?) sa pokúsila trojica pivovarov. Pivo sa varilo u nás na východe a ako dopadlo?