Witbier
Vôňa mierne sladová, chlebnatá, často s ľahkými tónmi medu alebo vanilky. Ľahko zrnitá korenisto - pšeničná aróma navoňaná po citrusoch, koriandri, často s komplexnými bylinnými, korenenými až peprovými tónmi na pozadí (nie je podmienkou), tiež pikantnosťou či citrusovo - pomarančovou ovocnosťou. Pridané korenie by malo ladiť s ovocnými, kvetinovými a sladkými arómami a nemalo by byť príliš silné či dominantné.
Veľmi bledá slamová až sýto žltá farba so zákalom od škrobu alebo kvasníc, čo môže evokovať až mliečny zákal. Hustá biela pena s dobrou retenciou.
Chuť príjemne chlebová, zrnitá, sladová opäť medovým alebo vanilkovým charakterom, stredne pikantné s citrusovo - pomarančovou ovocnosťou. Bylinno - korenisté chute, predovšetkým z koriandru a kôry z pomarančov, ale aj iných korenín, by mali byť jemné a vyvážené. Pikantno - zemitá chmeľová chuť nižšia až žiadna, nikdy neprekrýva korenistú zložku. Ako celok osviežujúce so suchým záverom a bez horkej, trpkej či drsnej dochuti. Witbier má tendenciu rýchlo podliehať skaze, najlepšie chutí čerstvý.
Stredne ľahké až stredné telo, často hladké a ľahko krémové. Šumivý charakter z vysokej karbonizácie.
Sypanie tvorí 30 - 60 % nesladovej pšenice, zvyšok nízkofarebný jačmenný slad. V niektorých verziách sa dá nájsť aj nesladovaný ovos či iné nesladové obilné zrná. Dojem sladkosti je často spôsobený nízkou horkosťou, nie zvyškovým cukrom. Tradične sa používajú koriandrové semienka a sušená pomarančová kôra Curaçao, ale aj iné koreniny (ale nemalo by sa to s nimi prehánať) a jemné ovocno - korenisté belgické kvasinky.
Štýlovo príbuzné nízkou horkosťou pivám typu Weissbier avšak s korenistým a citrusovým charakterom, ktorý pochádza viac z prídavkov ako kvasiniek.
IBU: 8 - 20
SRM: 2 – 4
ABV: 4.5 – 5.5 %