Witbier
SRM: 2 - 4
ABV: 4.5 - 5.5 %
Za cieľ ďalšieho snorenia po poľských browaroch sme si vybrali mestečko na východe Poľska - Lublin. 356 tisíc obyvateľov, historické centrum a niekoľko podnikov a zákutí čakajúcich na objavenie.
Letná limitka uvarená sládkami Budvaru a minipivovaru Volt.
Bavorský pivovar Camba Bavaria sa nešpecializuje len na zabudnuté alebo tradičné pivné štýly, no aj tak som sa dostal k pšenici z Bavorského mora (Chiemsee). Dík B.!
Ďalšou novinkou od českého Falkonu je Hoppy Witbier Solaris, do ktorého boli pridané štyri chmele.
Oficiálne označenie trapistické pivo sa zaviedlo Medzinárodnou asociáciou trapistov (International Trappist Association) v roku 1997. Dovtedy sa všetky pivá varené v kláštoroch označovali jednoducho "abbye beers" (Bières d'Abbaye alebo Abdijbier). V súčasnosti varí trapistické pivo až 14 kláštorných pivovarov. Šesť v Belgicku, dva v Holandsku a po jednom vo Francúzsku, Rakúsku, USA a najnovšie aj v Taliansku, Španielsku a Anglicku. Označenie Authentic Trappist Product má iba dvanásť z nich. Prečo? Musia spĺňať tieto tri kritériá:
1. Všetky suroviny na výrobu musia byť vyrobené alebo vypestované v bezprostrednom okolí opátstva.
2. Výroba sa musí realizovať pod dohľadom mníchov alebo mníšok.
3. Pivovar nemá slúžiť ako ziskový podnik. Zisky by mali byť určené pre potreby kláštora, charitatívnu prácu alebo pomoc ľuďom v núdzi.
Pri návšteve Popradu a Tatier nikdy nevynecháme návštevu minipivovaru Tatras. V prevažnej väčšine sme boli s ich bohatou produkciou nadmieru spokojný, dokonca by sa dalo napísať, že čo sa týka piva, patria medzi to najlepšie minimálne na východe Slovenska.
Z poslednej návštevy sme si doniesli Ríbezláčik 12°. Ide o ochutený Witbier s ríbezľami.